massage amsterdam, massage amsterdam noord

Klik voor Engelse vertaling

Achtergrondinformatie mediumschap en het zenuwstelsel. 

Er zijn veel verschillende soorten zenuwstelsels.
De bijscholingsdag dag gaat echter vooral over het autonoom zenuwstelsel. Dit deel van je zenuwstelsel werkt "autonoom." Je merkt er niets van en toch draait het gewoon door. 
Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen, onder andere de ademhaling, de spijsvertering en het verwijden en vernauwen van bloedvaten en het beïnvloedt ook de hartslag.  
Het autonoom zenuwstelsel is op te delen in twee zenuwstelsels: het sympatisch en het parasympatisch zenuwstelsel. 

In het mediumschap maak je (onbewust) gebruik van deze twee systemen in het zenuwstelsel. 

Het sympatisch zenuwstelsel (aan staan) gaat aan wanneer we een reading gaan geven. Je moet een bepaalde "scherpte" hebben in een reading. Het sympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je zintuiglijke informatie sterker binnen komt. Je reageert bovendien sneller op informatie die je binnen krijgt. Je zult vaker merken dat als je lekker bezig bent, er een flow ontstaat die na een reading nog een tijdje aanwezig is. 
Het kan zijn dat je sympatisch zenuwstelsel een beetje te veel aan gaat wanneer bijvoorbeeld onzekerheid getriggerd wordt. Je gaat dan heel hard werken maar dat zal een minder prettig resultaat geven. Op zo'n moment is het goed dit systaam een beetje te kalmeren zodat er weer een flow ontstaat die in balans is. 

Het andere deel van het autonoom zenuwstelsel is het  het parasympatisch zenuwstelsel (ontspannen.) Dit deel van het zenuwstelsel helpt ons in readings om nog ontspannen genoeg informatie te krijgen. Ook zorgt dit zenuwstelsel voor een gevoel van ontspannen verbinding met de ontvanger of met spirit. 

Probeer eens duidelijker te krijgen welke fysieke sensaties je ervaart zodat je beter kunt duiden hoe het op dat moment met je is. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je ook bewuster voor jezelf gaan zorgen. Dit is erg belangrijk in het mediumschap! (En in het algemeen overigens ook!) 

Onderstaand enkele oefeningen en vervolgens de uitleg van beide zenuwstelsels. 

De oefeningen: 
- dansen (vrolijk "aan" staan.)  
- een reading geven aan de ander en voelen waar de ander van "aan gaat" op een positieve manier en een mindere manier. 
- ontspannen door in je oor te masseren langs de nervus vagus: de 10e zenuw. Er zijn twee plekjes in je oor die je kunt masseren. Vlak voor de gehooringang en vlak erboven. Zie op de foto de twee blauwe stippen. Dit zijn de plekjes die je kunt masseren. Het kan links en rechts anders aanvoelen. 
- liggende oefening: Span even heel stevig alle spieren in je lichaam aan. Laat dan vervolgens alles helemaal los. Hierna doe je  "de walvis."
Je trekt een denkbeeldig touwtje tussen je neus en je tenen. Je ademt drie tellen zacht in en beweegt je neus naar boven toe. Als je neus naar boven gaat, gaan je tenen ook richting neus. Dan een tel rust. En hierna drie tellen uitademen en je tenen naar beneden wijzen en je neus volgt ook. Je doet dit heel zacht en ontspannen. Door deze oefening bevorder je de doorbloeding in de hypothalamus: een plekje in je hersenen dat je sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel helpt aansturen. 
Sta je erg "aan" dan is deze oefening erg goed om snel rustiger te worden!  

Sympatisch zenuwstelsel 

 

Het sympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je klaar bent voor actie. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je hartslag omhoog gaat en er suiker wordt vrijgegeven. Je krijgt snel meer energie, bent alert  en daar waar de energie even niet zo nodig is, gaat het dan niet heen.
Er treedt in heftige en acute situaties de algemene stress response in. De vecht of vlucht reactie.
Maar in het dagelijks leven heb je dit zenuwstelsel nodig bij bijvoorbeeld opstaan, lopen, eten en drinken.
De hypothalamus is het belangrijkste regelcentrum in de hersenen voor de werking van het sympathische zenuwstelsel. Dit deel van de hersenen staat in verbinding met het sympathische zenuwstelsel via zenuwvezels die van de hypothalamus naar de sympathische centra in het ruggenmerg lopen. 
Ook produceert de hypothalamus hormonen die via draden worden doorgegeven naar de hypofyse. De hypofyse is namelijk de grote hormonale regelaar.
Met Epiphora zorgen we voor een betere doorbloeding en dus balans van het regelcentrum van het sympatisch zenuwstelsel.
 

Parasympatisch zenuwstelsel. De belangrijkste en grootste zenuw van het parasympatisch systeem is de nervus Vagus. Dit is de tiende zenuw die door het lichaam heen zwerft.

De Nervus Vagus ontspringt achter in je hoofd bij de hersenstam. Hij loopt via de hals naar beneden. De zenuw vertakt naar het strottenhoofd, de slokdarm en de luchtpijp. Weer verder  naar beneden gaat een deel van de nervus vagus naar de borst en vertakt daar richting het hart en longen. De nervus vagus loopt van daaruit weer verder naar andere organen. De nervus vagus wordt ook de ontspanningszenuw genoemd. De zenuw houdt de organen in de gaten en stuurt hierover informatie naar de hersenen. Als alles goed gaat krijgen de hersenen de juiste informatie door.

Polyvagaal theorie en het mediumschap

Bovenstaande informatie gaat vooral over het autonoom zenuwstelsel. Dit is heel fysiek beschreven. 
In de polyvagaal theorie wordt vervolgens de koppeling tussen het zenuwstelsel en "een staat van zijn" gemaakt. 
De polyvagaal theorie gaat ervan uit dat er drie staten van zijn bestaan die allemaal bedoeld waren om onszelf in veiligheid te brengen. 
Deze staten van zijn worden aangestuurd door de eerder benoemde twee zenuwstelsels die bij het autonoom zenuwstelsel horen. Elke staat van zijn heeft een positieve en een lastige kant. Die staat er per onderdeel bij beschreven. 

In het mediumschap kun je uitproberen welke staat van zijn voor jou het best is om met een ontvanger in te werken. Het kan ook zijn dat je spirit anders ervaart in elke staat van zijn.
Bovendien is het prettig bij mensen te ervaren in welke staat zij verkeren: het zal meer compassie geven wanneer je weet dat gedrag van iemand wordt aangestuurd vanuit veilig willen zijn. Je kunt dan bewuster zelf een keuze maken welk eigen gedrag je er tegenover zet. 
 

De staten van zijn: 

1. Dorsaal vagaal.

Dit deel is het vroegst ontwikkelde deel. Dit deel van het parasympatisch zenuwstelsel loopt via de achterzijde van het lichaam en reageert op signalen van onveiligheid.
Deze zenuwen hebben geen isolatie laagje (myeline) waardoor de signalen van onveiligheid heel snel doorgegeven kunnen worden.
Dit was vroeger handig bij acute dreiging. De meeste dieren zijn geen aaseters en ze zien je simpelweg over het hoofd wanneer je “voor dood ligt.”

Tegelijkertijd kun je ook zo ontspannen raken dat je verslapt in een soort extase.
Seksuele opwinding wordt ook door dit deel gestuurd. 
Als dit deel van het zenuwstelsel goed en gezond wordt aangestuurd ben je verbonden en ontspannen. 
Wordt dit niet goed aangestuurd, dan ben je uit verbinding. Je bevriest, vertraagt, valt stil. Om jezelf te beschermen van hevige emoties “raak je weg” of raakt blanco. Het kan dus zowel fysiek als emotioneel doorwerken. 

Link met het mediumschap: 
In het mediumschap kun je dit deel aanspreken om diepe ontspanning te ervaren. Een enkeling ervaart dan een staat van healing of een staat van trance. Een ander kan juist heerlijk een reading geven en spirit doorgeven.
Zoals al eerder aangegeven kan het zijn dat het voor iedereen anders werkt. 

Wanneer je gespannen bent in het geven van een reading, ontspan dan je middenrif. Is er ruimte voor, neurie dan eens en ervaar wat dat met je doet. Probeer eens verschillende toonhoogtes. 
Of stel je voor dat je langzaam in een perfect warm bad zakt. Zodat alle spieren diep ontspannen. 
 
 

2. De sympatische toestand of respons. 

Je hebt een sympatische aansturing nodig om in de ochtend op te staan: je moet aan gaan staan voor de dag. 
In de vroege tijd van de mens was dit systeem nodig om te kunnen overleven.
Je lichaam bereidt zich voor om te kunnen vechten of vluchten. Je bent even niet zo afgestemd op anderen omdat je eigen veiligheid voor gaat. 
Het kan samengaan met angsten, overmatig waakzaam zijn door alle zintuigen open te zetten en voortdurend te "scannen"of je veilig bent. 
Als je te sympatisch bent en blijft, dan kan het zijn dat je door te zoeken naar veiligheid signalen verkeerd kunt begrijpen. Een blik van iemand kun je verkeerd of negatief uitleggen. Maar ook woorden van mensen kun je verkeerd opvatten. 
Om dit te overschrijven in je brein, is het van belang dat je meer na gaat bij anderen of het klopt wat ze zeggen of hoe ze kijken. 

Link met het mediumschap: 
Dit systeem moet een beetje aan staan om je hersenen en systeem te stimuleren alle signalen goed binnen te krijgen. In je brein wordt enkele plekken (zoals de eerder benoemde hypothalamus) beter doorbloed en vergroot zich letterlijk zodat alle signalen nog beter binnen kunnen komen. 
Als je echter te sympatisch wordt vanuit genot, kun je na je readings of werkavonden moeilijk in slaap komen. 
Maar ook als je je onzeker voelt in je readings gaat dit systeem aan. Want onzekerheid kan ook dreigend voelen. 
Ga ervaren tot waar dit systeem jou dient in je mediumschap en waar het je saboteert. 

Ben je TE sympatisch, doe dan onder andere de walvisoefening en de oefening waarbij je je oor masseert. Neuriën werkt ook heerlijk. 

3. Ventraal Vagaal

Dit deel van het zenuwstelsel loopt meer aan de voorkant onder andere naar de organen boven het middenrif. 
Dit deel is het jongst ontwikkelde deel van het zenuwstelsel. Het is nodig om te verbinden met onszelf en met anderen. 
Als je in een ventraal vagale toestand bent, dan voel je je veilig. 
Je reguleert jezelf goed. Ook in pijn en verdriet ben je verbonden en kun je jezelf erkennen en dragen. Je kunt ook in pijn en verdriet meer mogelijkheden en oplossingen zien en verkennen. 
Je bent verbonden met anderen en je kunt je uiten, hulp vragen en ook geven. In ruzie kun je het uitpraten: je blijft hierbij tegelijkertijd stevig staan. 
 

Link met het mediumschap: 
Verbonden zijn met je lichaam en alle schakeringen van emoties erkennen, ervaren en kunnen dragen betekent zelfzorg en zelfliefde. Je bent het waard om goed voor te zorgen. Iets dat heel belangrijk is in het mediumschap! 
Wanneer je je verbonden weet met elk (schaduw)stuk van jouzelf, zul je die stukken ook beter kunnen duiden bij een ander omdat je ze herkent. 
Deze staat van zijn biedt je de mogelijkheid om je sterk en compassievol te verbinden met de ander en met spirit.